Talet om NFT kan fylla styrelserum och nyhetsflöden, men deras komplexa och nya karaktär gör det svårt för investerare att avgöra vilka projekt som visar lovande. I själva verket är det bara en liten del av investerarna som skördar mest vinster från NFTs, enligt en studie av Chainalysis. Jag har varit involverad i mer än 50 NFT- och kryptovalutaaffärer och är fast besluten att skala ekosystemet DAO (decentraliserade autonoma organisationer). Det ovana med NFT-utrymmet är dock varför många investerare är rädda för att doppa tårna. NFT:er är mer än berömda konstverk, låtar och tweets – de tjänar som en del av den bredare decentraliseringsrörelsen. Från upphovsrättsupprätthållande till köp av fastigheter och identitetsverifiering spelar NFT:er en stor roll i den avlägsna,= digitala världen. Under första halvåret 2021 växte NFTs marknadsvärde med 2 100 % och nådde 2,5 miljarder USD i försäljningsvolym. Samtidigt har kreatörsekonomins boom öppnat fler dörrar för NFTs, eftersom människor inte behöver gå via aggregatorer eller mellanhänder för att skapa en token. Investerare behöver känna till grunderna i NFT och deras potential, men de behöver inte djup teknisk kunskap. Det beror på att det verkliga värdet av ett NFT-projekt ligger hos människorna som bygger det. Det är de som kommer att upprätthålla lovande NFT-projekt när de står inför oundvikliga ögonblick av volatilitet.

  • Så här genomför du det ultimata lackmustestet på ett NFT-projekt genom dess skapare:

Kanske är kreatörsfonder dåliga

Sommaren 2020 avsatte TikTok 200 miljoner dollar för att betala amerikanska kreatörer i vad det kallade en skaparefond. Detta var inte vanligt vid den tiden. Den mer erfarna plattformen YouTube betalade kreatörer genom att dela ut pengar genom sitt partnerprogram, etablerat 2007, vilket möjliggör inkomstdelning på annonserna som spelas på innehållsskaparnas uppladdningar. Men under de senaste åren, eftersom alla sociala medieföretag har försökt konkurrera med TikToks växande popularitet, skapade dessa plattformar alla sina egna skaparprogram YouTube etablerade en skaparfond på 100 miljoner dollar för Shorts, Snapchat erbjuder kontantpriser för bidrag till Spotlight-utmaningar och Instagram överöser Reels-skapare med gamifierade kontantbonusar.

Objektivt sett borde det vara en bra sak för kreatörer när stora teknikföretag skickar stora summor pengar till dem, eller hur?

Men som VidCons grundare/nya TikTok-stjärna/mångåriga YouTuber Hank Green påpekade i en nyligen videouppsats, är pengarna för skapare kanske inte allt de är tänkta att vara. Det är möjligt att dessa fonder fungerar bättre som ett sätt att få företagen att se bra ut – “Hej! Vi betalar oberoende artister!” — än de gör som ett sätt för kreatörer att tjäna pengar. Medan YouTubes partnerprogram delar ut en procentandel av annonsintäkterna till kreatörer, betalar kreatörsfonder som TikTok ut från en statisk pool av pengar. Så när YouTube växer kommer den totala summan pengar som betalas ut till kreatörer att växa – under de senaste tre åren har plattformen betalat kreatörer 30 miljarder dollar. (Genom YouTubes partnerprogram får kreatörer 55 % av pengarna som genereras genom annonser på sina videor.)

Men när TikTok växer, gör inte storleken på dess skaparfond det. Så, hävdar Green, TikTok-skapare tjänar mindre pengar som ett resultat av att plattformen växer – och vi vet att den växer snabbt. Dessutom kan du hävda att plattformen växer, delvis, eftersom användare lägger upp bra innehåll på den. Och dessa användare verkar inte få ordentlig kompensation för värdet de tillför dessa enorma teknikföretag. “Creator Fund är ett av många sätt som kreatörer kan tjäna pengar på TikTok,” sa en TikTok-talesman till TechCrunch, som svar på våra förfrågningar om Greens video och skaparfonden. De pekade på nya initiativ som TikTok Creator Marketplace, som hjälper varumärken att enkelt komma i kontakt med innehållsskapare, och förra månadens lansering av en funktion som låter kreatörer få tips när som helst, inte bara under livestreams. Naturligtvis har YouTube intäktsgenereringsfunktioner som dessa också.

“Vi fortsätter att lyssna på och söka feedback från vår skapargemenskap och utvecklar våra funktioner för att förbättra upplevelsen för dem i programmet,”

TikTok till TechCrunch. Green, som noggrant har spårat sina TikTok-intäkter i över ett år, säger att han brukade tjäna 5 cent per tusen visningar, men under de senaste månaderna har han tjänat 2 cent per tusen visningar. Han hävdar att detta beror på att det finns fler visningar på plattformen, eftersom den växer, vilket betyder att utbetalningarna för kreatörer minskar. Visst, dessa program är inte avsedda att finansiera en heltidskreatörs hela verksamhet, men utbetalningsbeloppen undervärderar det faktiska bidrag som kreatörer ger till sociala plattformar. Vi vet inte om skaparfonden är TikToks långsiktiga plan för intäktsgenerering för skapare – för Instagram, YouTube och Snapchat är dessa medel i grunden bara incitament för att få kreatörer att använda sina plattformar lika mycket som TikTok – men det kortformiga videoloppet börjar bli lite ansträngande för kreatörer. Andra heltidsskapare stöder Greens iakttagelse. Den brittiska tekniska YouTubern Safwan AhmedMia twittrade att han tjänade £112,04 (cirka $150) på att samla över 25 miljoner visningar på TikTok sedan april 2021. YouTubes främsta amerikanska skapare, MrBeast svarade på tweeten och sa att han tjänade $14 910,92 för “troligen över en miljard visningar. ” Deras beräkningar är mindre exakta än Greens – TikTok visar dig inte hur många totala visningar du har om du inte räknar dem manuellt. Men enligt deras uppskattningar skulle MrBeast och AhmedMia båda tjäna mindre än två cent per tusen visningar.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.