Threatened Swedish artist reportedly dead in road accident

Den svenske konstnären Lars Vilks, som levt under polisskydd sedan hans skiss 2007 av profeten Muhammed med en hunds kropp förde dödshot, dog i en trafikolycka söndag, rapporterade svenska nyhetsmedier.

Olyckan ska ha inneburit att en lastbil kolliderade med en civil polisbil där Lars Vilks och hans polisskydd färdades, säger nyhetsmedia.

Den svenska nyhetsbyrån TT sa att polisen hade bekräftat att Vilks, 75, färdades i bilen med två poliser och tidningen Dagens Nyheter sa att konstnärens partner bekräftade hans död.

Orsaken till olyckan var under utredning

Vilks liv förändrades radikalt för 13 år sedan efter att han ritade en skiss av Muhammed med en hunds kropp. Hundar anses vara orena av konservativa muslimer, och islamisk lag motsätter sig i allmänhet varje skildring av profeten, till och med gynnsam, av rädsla att det kan leda till avgudadyrkan.

Threatened Swedish artist reportedly dead in road accident

Al-Qaida satte en premie på Vilks huvud. Under 2010 försökte två män bränna ner hans hus i södra Sverige. Förra året erkände en kvinna från Pennsylvania sig skyldig i ett komplott för att försöka döda honom.

Du kan läsa: Sweden Uppmanar Eritrea att släppa

Vilks var i stort sett okänd utanför Sverige innan hans Muhammed -teckning. Hemma var han mest känd för att ha byggt en skulptur av drivved i ett naturreservat i södra Sverige utan tillstånd, vilket utlöste en lång juridisk kamp. Han fick böter, men havsskulpturen – ett virvar av trä som spikades ihop på kaotiskt sätt – drar tiotusentals besökare om året.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.