Impact startups är företag som har en positiv inverkan på samhällen, industrier och ekosystem – och om du tittar över europeiska påverkansnav är det ett land som överträffar dem alla.

Den årliga VC-investeringen i nordiska startups har vuxit 25 gånger under det senaste decenniet, med Sverige i täten. Investeringarna i svenska impact startups ökade från 1,3 miljarder euro 2020 till 3,6 miljarder euro i år. För första gången någonsin har Sverige passerat Storbritannien och Tyskland för att bli det bästa europeiska ekosystemet genom VC-pengar som investerats i nystartade företag.

Vi har krossat Dealroom-siffrorna – det är här Sveriges påverkansektor gör störst inverkan och vem som leder satsningen.

Vilken svensk påverkansektor är störst?

FN:s hållbara utvecklingsmål (SDG) är en uppsättning av 17 globala mål som fungerar som en plan för en mer hållbar framtid. Impact startups faller under SDG-paraplyet, vilket gör det till ett användbart sätt att kategorisera och mäta effektsektorn.

Bara i Sverige finns det 460 impact startups fördelade på de 17 SDG-kategorierna. SDG med det största antalet företag är “Climate Action”, som har 158 startups listade. “Good Health and Wellbeing” har 119 startups medan “Industry Innovation and Infrastructure” har 112 startups.

Många svenska startups tar sig an klimatåtgärder

Antal aktiva startups i Sverige per SDG

SDGs med minst antal svenska startups är ”No Poverty” och ”Peace, Justice and Strong Institutions”.

Av Sveriges påverkanssektorer lockar “Affordable and Clean Energy” mest finansiering med 2,8 miljarder euro investerade 2021 hittills. Detta följs tätt av “Industry Innovation and Infrastructure” och “Sustainable Cities and Communities”, som har fått 2,7 miljarder euro i finansiering vardera i år.

En av Europas älsklingar med ren energi är Stockholmsbaserade Northvolt, en batteritillverkare som värderas till 10,7 miljarder euro. Det tog lejonparten av SDG-investeringarna genom att säkra 2,4 miljarder euro i juni i år.

Men större är inte alltid bättre – en av Sveriges mindre, men snabbast växande SDG-sektorer är “Quality Education”. Sektorn växte från bara 4,5 miljoner euro 2019 till 34,8 miljoner euro i år. “God hälsa och välbefinnande” såg också en brant tillväxt, från 49,2 miljoner euro 2019 till 407 miljoner euro 2021.

Prisvärda och ren energistartuper har lockat 2,8 miljarder euro i år

Kry, som är på uppdrag att bli den bästa sjukvårdens superapp, är det största företaget inom “God hälsa och välbefinnande” med en värdering på 1,8 miljarder euro. Företaget, som tillåter användare att konsultera en läkare online, säkrade 272,6 miljoner euro i sin serie D-runda i april i år, ledd av CPP Investments och Fidelity Management and Research.

Detta gör Kry till den näst högst värderade hälsotekniken i Europa, efter Storbritannien-baserade Babylon Health.

Pengar pengar pengar
Investerare i Sveriges påverkansektor är ett globalt gäng, med 57,5 ​​% av kapitalet kommer från utländska investerare.

Men lokalt går en stor del av Sveriges VC-finansiering till att påverka startups; 2020 gick 43 % av Sveriges totala riskkapitalinvesteringar till SDG-ledda företag.

Sedan 2010 har tre svenska VC:er varit ledande i nedslagsområdet. Almi Invest har deltagit i 57 finansieringsomgångar med en specialistfond för greentech fokuserad på investeringar som minskar CO2. Norrsken VC deltog i 32 upplåningsrundor och investerade 2,7 miljarder euro under de senaste 12 månaderna och Creandum har deltagit i 20 upplåningsrundor.

Sveriges snarhörningar
Medan Kry och Northvolt båda har uppnått enhörningsstatus, finns det ett växande antal svenska företag heta i hälarna.

I år identifierade Dealroom 34 potentiella enhörningar, eller soonicorns, i de nordiska länderna, varav sju är nystartade företag. År 2020 identifierades bara tre nystartade företag som möjliga enhörningar. Dessa inkluderar stadsmobilitetsföretaget Voi och måltidspaketföretaget Simple Feast.

Investerare i Sveriges påverkansektor är ett globalt gäng, med 57,5 ​​% av kapitalet kommer från utländska investerare

Det visar sig att det är bra för planeten är bra för affärerna: Dealroom-data visar att startups med inverkan på seed stage var mer benägna att höja en Series A-runda inom 36 månader (39 %) än startups utan påverkan.

Många av dessa finns i SaaS och hårdvara, som Sturdy, ett mjukvarutjänstföretag som grundades 2020 som nyligen avslutade sin första finansieringsomgång och hoppas kunna ta sig an Microsofts GitHub.

En annan är Furhat Robotics, en konversationsstart av AI och social robotik som samlade in 5,8 miljoner euro efter sex finansieringsomgångar.

Agera för påverkan
Vill du lära dig mer om impact startups inom tekniksektorn?

Act for Impact Days är en evenemangsserie producerad av Business Sweden, fokuserad på hur Sveriges tech-ekosystem, hållbarhet och påverkansektorer är engagerade i FN:s hållbara utvecklingsmål.

Läs också: Sverige står värd för Världsmiljödagen 2022

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *