STOCKHOLM:
En före detta iransk fängelsetjänsteman som anklagats för att ha delat ut dödsdomar under en utrensning av dissidenter 1988 kommer att vittna för första gången på tisdag i en historisk rättegång i Sverige.

Hamid Noury, 60, har sedan augusti ställts inför rätta i Stockholms tingsrätt bland annat bland annat för mord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. De härrör från perioden mellan 30 juli och 16 augusti 1988, då han påstås ha varit assistent till den biträdande åklagaren i Gohardasht-fängelset i Karaj, nära Teheran.

Människorättsgrupper säger att omkring 5 000 fångar dödades över hela Iran, påstås under order av högsta ledaren Ayatollah Khomeini som vedergällning för attacker utförda av folkets Mujahedin i Iran (MEK, den exiloppositionsgruppen) i slutet av kriget mellan Iran och Irak. 1980-88.

Även om den inte anklagats för att direkt utföra någon av morden, har åklagaren hävdat att Nourys deltagande inkluderade att döma dödsdomar, föra fångar till avrättningskammaren och hjälpa åklagare att samla in fångars namn.

Noury ​​har avvisat anklagelserna.

Den svenska rättegången har redan hört vittnesmål från flera vittnen, bland annat från medlemmar eller före detta medlemmar i MEK.

“När jag var i dödskorridoren … hade jag chansen att se honom och jag bevittnade att när de läste några personers namn så följde han efter dem mot dödskammaren”, säger ett av vittnena, Reza Falahi, till AFP.

“Efter till exempel 45 minuter eller så kom han tillbaka, och om och om igen upprepades samma historia.”

Falahi fängslades från 1981 till 1991 och satt i Gohardasht-fängelset 1988. Nu 61 år gammal bor han i Storbritannien.

Sveriges princip om universell jurisdiktion innebär att dess domstolar kan pröva en person på allvarliga anklagelser som mord eller krigsförbrytelser oavsett var de påstådda brotten ägde rum.

En juridisk först

Människorättsorganisationer och juridiska experter har hyllat rättegången som historisk.

– Det är första gången som någon som anklagas för att ha deltagit i detta stora internationella brott någonsin ställs inför domstol, så det är otroligt symboliskt, säger Maja Aberg på Amnesty Sverige till AFP.

Åklagaren Kristina Lindhoff Carleson har anklagat Noury ​​för att “avsiktligt ta livet av ett mycket stort antal fångar som sympatiserar med eller tillhör Folkets Mujahedin” samt andra som anses vara motståndare till den “teokratiska iranska staten”.

Fallet är särskilt känsligt i Iran, där aktivister anklagar nuvarande regeringsfigurer för att ha en roll i dödsfallen, framför allt president Ebrahim Raisi.

Den tidigare chefen för Irans rättsväsende anklagades av Amnesty International 2018 för att vara medlem i en “dödskommission” som låg bakom de hemliga avrättningarna.

I början av maj efterlyste mer än 150 personligheter, inklusive Nobelpristagare, före detta statschefer och före detta FN-tjänstemän, en internationell utredning av avrättningarna.

“Det är också en viktig signal till ledarna i Iran och människorna som var en del av dessa brott att de kanske inte är säkra, rättvisan kan så småningom komma ikapp dem”, sa Aberg.

Tillfrågad 2018 och 2020 förnekade Raisi inblandning men hyllade Khomeinis “order” att genomföra utrensningen.

Khomeini dog 1989.

Lockad av en kryssning

Ahmad Ebrahimi, ett annat vittne som nu bor i Storbritannien, sa att att vittna för domstolen var “en enorm lättnad”.

“Jag vill att det internationella samfundet ska komma till slutsatsen att det inte finns någon utväg… De måste avsluta eftergiftspolitiken med denna regim”, sade han och krävde “ansvar”.

Domstolen flyttade nyligen till Albanien för att höra vittnesmål från sju vittnen som bor i ett MEK-läger nära Tirana och inte kunde resa till Sverige.

Noury ​​greps på en flygplats i Stockholm i november 2019 efter insatser från rättviseförkämpen och tidigare politiska fången Iraj Mesdaghi.

Efter att ha sammanställt ett bevismaterial på “flera tusen sidor” om Noury, började Mesdaghi locka honom till Sverige – där han har familjemedlemmar – med löftet om en lyxkryssning.

Noury ​​greps när han klev in på svensk mark.

Läs också: Svenska Ericsson köper amerikanska molnoperatören Vonage

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.