Varför China's hårdaste Wolf Warrior i Sweden bara kämpade den

Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige och en av dess mest kända Wolf Warriors, avslutade sin diplomatiska mandatperiod i slutet av förra månaden efter händelserika fyra år.

Gui blev berömd med sin ovanligt stränga, konfronterande hållning, särskilt med svenska medier och politiker, som ofta slog rubrikerna för hans blåsiga kritik mot sitt värdland över allt som anses vara känsligt av Peking, vare sig det är Hong Kong, Taiwan, Tibet, Kinas dåliga mänskliga rättigheter skiv- eller telegiganten Huawei.

Gui jämförde en gång svensk mediatäckning av Kina med en lättviktsboxare som provocerade den kinesiska tungvikten. Efter Pekings mycket kritiserade kvarhållande av bokhandlaren Gui Minhai i Hongkong, en kinesisk född svensk medborgare, hade han detta att säga: “Vi behandlar våra vänner med gott vin, men för våra fiender har vi hagelgevär.”

Varför China's hårdaste Wolf Warrior i Sweden bara kämpade den
Hans kontroversiella uttalanden hade enligt uppgift Gui kallad av det svenska utrikesdepartementet mer än 40 gånger under de två första åren av hans tid. Och under de två senaste var det upprepade krav i Sverige om att Gui skulle förklaras persona non grata.

Skulden för skyhöga negativa uppfattningar om Kina i Sverige, på rekord 70 procent förra året enligt en Pew -undersökning, kan läggas vid Guis dörr. Det vore dock varken rimligt eller rättvist att betrakta honom som ensam ansvarig för Pekings steniga förbindelser med det första västliga landet som knöt officiella band med det för över 71 år sedan.

Du kan läsa: Sweden ekonomi krymper mycket

Med Gui som ansikte och röst för Kina i Sverige var det inte förvånande att han fick skulden för bilaterala. Band som sjönk till en ny låg. Seniordiplomaten, en doktorsexamen i juridik och ryska frågor, hade helt klart några lärdomar att lära om diplomatisk takt.

Varför China's hårdaste Wolf Warrior i Sweden bara kämpade den goda kampen

Det finns få tecken på att frontlinjediplomater får fatta operativa beslut eller sätta den diplomatiska agendan. De är snarare bara verkställare av beslut som dikteras av ledningen.

Det skulle förklara framväxten av Gui och många andra som entusiastiskt har anammat president Xi Jinpings krav på en “kämparanda” och marginaliseringen av måttliga röster som uttrycker oro över den troliga skada detta kan göra för Kinas globala image.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.