Starka vindar över Sverige under torsdagskvällen och fredagsmorgonen har orsakat inställda och förseningar i tågtrafiken, rapporterar TT.

Tågbolaget Vy har ställt in all trafik mellan Kiruna-Narvik, samt Östersund-Storlien fram till fredag ​​morgon. SJ har även ställt in trafiken väster om Östersund.

I södra Sverige har Trafikverket ställt in trafiken på många sträckor på grund av hård vind. Dessa inkluderar trafik mellan Nässjö-Vetlanda, Ystad-Simrishamn och Kristianstad-Karlskrona med start klockan 4 på fredagsmorgonen.

Tågtrafiken förväntas starta igen kl. 12.00 på fredagen för vissa tjänster, medan andra återupptas kl. 04.00 på lördagen.

P4 Väst rapporterar att det i Västsverige inte går trafik mellan Uddevalla och Borås, liksom på Bohusbanan. Även färjetrafiken påverkas.

Hårda vindar har även blåst ner ett antal träd i Skåne, varav ett har orsakat en trafikolycka i Kristianstads kommun. Ett träd blåste omkull på vägen, där tre personer stannade för att såga det i bitar och blev påkörda av en bil som körde in i trädet, uppger polisrapporter. De har nu förts till sjukhus med ambulans.

På Gotland orsakade vinden flera strömavbrott under torsdagskvällen och tidigt på fredagsmorgonen, rapporterar lokala medier. Vid ett tillfälle hade 3 000 hushåll ingen ström. 4 600 hushåll saknade ström i drygt en timme på torsdagskvällen.

De vindar som just nu påverkar Sverige är en del av samma stormar som har orsakat översvämningar, trafikproblem och skolavstängningar i norra Sverige de senaste dagarna.

– Även om det blåser som mest i fjällen kommer det också att bli svårt väder på lägre terräng och det ser ut att fortsätta under hela fredagen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, till nyhetsledningen TT.

– Det kommer också att finnas extremt starka vindbyar i vissa områden, som Skåne, fortsatte hon.

Vädret borde bli lugnare på lördag, säger Ohlsson: – Det vi ser nu är slutet på det dåliga vädret. Vinden kommer att kulminera i söder. Snöfallet kommer att minska under eftermiddagen och kvällen och lördagen blir mycket lugnare.”

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *