Folkhälsomyndigheten kommer nästa vecka att publicera en tidtabell som talar om för vuxna när de kan förvänta sig sin tredje dos covid-19-vaccin, där de första vuxna under 65 år sannolikt kommer att få en boosterdos före jul.

Enligt tidningen Dagens Nyheter kommer Folkhälsomyndigheten nästa vecka att publicera en tidtabell som visar när olika kategorier vuxna kan förvänta sig sin tredje dos av covid-19-vaccin, med de första nya grupperna under 65 år som sannolikt kommer att få sin boosterdos. dos före jul.

Sveriges statsepidemiolog berättade för tidningen att hans byrå på torsdagen hade fört detaljerade diskussioner med Sveriges regionala hälsomyndigheter över vilka åldersgrupper, yrkesverksamma och utsatta personer som ska prioriteras.

“Vi måste nå samma kapacitet som vi hade i slutet av våren, varför vi för en intensiv dialog med de regionala hälsomyndigheterna”, sa han till tidningen.

Jag hoppas verkligen det, sade han på frågan om de i prioriterade grupper som för närvarande inte erbjuds en tredje dos kan få sin boosterdos före jul. “Det beror mycket på vilken kapacitet det finns.”

Hittills har tredje dosen erbjudits alla över 65 år, hemtjänstbesökare och de som bor på vårdhem och stödboende, men vissa personer över 65 år har just nu svårt att boka tid.

Det har funnits växande krav från regionala hälsomyndigheter att tredje dosen ska ges till vårdpersonalen.

Enligt Sydsvenskan har Hälsomyndigheten i Skåne beslutat att börja ge överblivna vaccindoser som boostershot till vårdpersonal om de i de prioriterade grupperna inte kan kallas in med kort varsel.

”Enligt vår information hamnar runt fyra procent av doserna till spillo, men det varierar från plats till plats. Även om det verkar vara ett litet antal, bör det fortfarande stickas i någons arm, säger Gilbert Tribo, regionråd i det liberala partiet.

Läs också: Microsofts nya Xbox-app för Windows löser äntligen spelinstallationshuvudvärk

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *