STOCKHOLM — Sveriges regering lade i fredags ner sitt motstånd mot ett förslag till EU-direktiv för att stärka löneskyddet i medlemsländerna efter att ha bedömt att de nya reglerna inte skulle hota den kollektiva förhandlingsmodell som används i stor utsträckning på Sveriges arbetsmarknad.

Det var en betydande utveckling då Sverige, tillsammans med Danmark, har varit en av de mest högljudda motståndarna till det föreslagna direktivet, som bland annat syftar till att föreskriva en bredare användning av minimilöner i hela EU.

Det senaste utkastet till direktivet verkar befria länder som Sverige och Danmark – där lönen i stor utsträckning fastställs genom förhandlingar mellan fack och arbetsgivare – från kravet att införa en minimilön.

Men fackföreningar och arbetsgivare – såväl som några lagstiftare – i båda länderna har sagt att de fruktar att det nya direktivet någon gång i framtiden kan utvidgas utanför sin nuvarande räckvidd och undergräva nordiska lönesättningsmodeller.

Om en svensk eller dansk anställd till exempel skulle ställa krav på minimilön till EU-domstolen är det oklart vilka konsekvenser det kan få.

Danmarks regering fortsätter att motsätta sig förslaget till direktiv, men på fredagen röstade Sveriges EU-utskott för att stödja den svenska regeringens ståndpunkt att stödja det.

“Jag är väldigt glad över att det finns ett brett stöd och en majoritet för att vi ska fortsätta att förhandla… att göra allt vi kan för att skydda den svenska lönesättningsmodellen”, sa den svenska arbetsmarknadsministern Eva Nordmark, socialdemokrat, till reportrar efter mötet. .

Tre oppositionspartier avvisade dock regeringens ståndpunkt och hävdade att EU:s roll inte är att diktera hur lönerna sätts inom länder.

– Det är viktigt att Sverige ska kunna bestämma över den svenska arbetsmarknaden själv, säger Tobias Billström, lagledare för mittenpartiet Moderaterna.

Om EU:s sysselsättningsministrar går med på att stödja direktivet vid måndagens möte kommer det sedan att diskuteras vidare vid trepartssamtal mellan medlemsländerna, EU-kommissionen och Europaparlamentet under första halvan av nästa år.

 

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.