Magdalena Andersson, den första kvinnliga statsministern i svensk historia, slutar timmar efter att ha tagit rollen.

Sveriges första kvinnliga statsminister, socialdemokraten Magdalena Andersson, har avgått efter mindre än 12 timmar på toppjobbet efter att Miljöpartiet lämnat sin tvåpartikoalition, vilket väckte politisk osäkerhet.

Men Andersson sa att hon hade sagt till riksdagens talman att hon hoppas på att bli utnämnd till statsminister igen som chef för en enpartiregering.

Miljöpartiet lämnade efter att riksdagen förkastade koalitionens budgetproposition.

“Jag har bett talaren att befrias från mina uppdrag som statsminister”, sa Andersson på en presskonferens. “Jag är redo att bli premiärminister i en socialdemokratisk enpartiregering.”

Miljöpartiet sa att de skulle stödja henne i varje ny konfirmationsomröstning i riksdagen, medan Centerpartiet lovade att avstå, vilket i praktiken motsvarar detsamma som att stödja hennes kandidatur. Vänsterpartiet har också sagt att de skulle backa henne.

Budget nedröstad
Regeringens eget budgetförslag avslogs till förmån för ett av oppositionen där de högerpopulistiska Sverigedemokraterna ingår. Sveriges tredje största parti är förankrat i en nynazistisk rörelse. Omröstningen var 154-143 för oppositionens budgetförslag.

Talmannen Andreas Norlen sa att han kommer att kontakta Sveriges åtta partiledare “för att diskutera situationen”. På torsdag kommer han att tillkännage nästa steg för parlamentet med 349 platser.

Andersson sa att ”en koalitionsregering borde avgå om ett parti väljer att lämna regeringen. Trots att det parlamentariska läget är oförändrat behöver det prövas igen.”

Oppositionsplanen godkänd
Den godkända budgeten baserades på regeringens eget förslag men av de 74 miljarder kronor som regeringen ville lägga på reformer kommer drygt 20 miljarder kronor (2,2 miljarder) att omfördelas nästa år, uppger SVT.

Den godkända budgeten syftar till att sänka skatterna, höja lönerna för poliser och ge mer pengar till olika delar av Sveriges rättsväsende.

Anderssons utnämning till statsminister var en milstolpe för Sverige, som i decennier betraktats som ett av Europas mest progressiva länder när det gäller relationer mellan könen, men som ännu inte hade en kvinna på den politiska högsta posten.

Andersson hade anlitats för att ersätta Stefan Lofven som partiledare och statsminister, roller han avsade sig tidigare i år.

Tidigare under dagen röstade 117 politiker ja till Andersson, 174 avvisade hennes förordnande medan 57 avstod och en politiker var frånvarande.

Enligt den svenska grundlagen kan statsministrar utnämnas och styra så länge en riksdagsmajoritet – minst 175 lagstiftare – inte är emot dem.

Sveriges nästa riksdagsval är planerat till den 11 september.

Läs också: Norge bromsar kraftflödena till södra Sverige med 45 %

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *