Amerikanska turister som hoppas besöka Sverige i höst kommer

Senast: Amerikanska turister som hoppas besöka Sverige i höst kommer att möta besvikelse efter ett svenskt regeringsbeslut att ta bort USA: s undantag från sitt reseförbud mot Covid-19.

Från och med den 6 september kommer USA att tas bort från Sveriges lista över “säkra länder”. Detta innebär att permanenta invånare i USA inte kommer att få komma in i Sverige av brådskande skäl, oavsett vaccinationsstatus.

Nyheten kommer när den svenska regeringen förlängde landets inreseförbud för invånare utanför EU/EES till 31. oktober. I flera månader hade USA varit en av en grupp länder som var undantagna från inreseförbudet. Men USA har nu tagits bort från undantagslistan tillsammans med Israel, Kosovo, Libanon, Montenegro och Nordmakedonien.

Andra undantag från inreseförbudet är fortfarande giltiga, så invånare i USA kommer fortfarande att kunna resa till Sverige för att påbörja en utbildning, av vissa affärs- eller brådskande familjeskäl, eller om de har medborgarskap i ett EU -land eller svenskt uppehållstillstånd.

Amerikanska turister som hoppas besöka Sverige i höst kommer

Utöver den epidemiologiska situationen sa EU: s beslutsfattare att beslutet var baserat på “tillförlitligheten hos tillgänglig information och datakällor”. Det tog också hänsyn till att USA fortfarande förhindrar icke-väsentliga resor från Europa.

Även om EU -beslutet var en rekommendation och inte bindande för sina medlemmar, är det ingen överraskning att Sverige har valt att genomföra det med tanke på situationen över Atlanten.

Kan jag resa till Sverige om jag är vaccinerad?

För närvarande genomför Sverige inga undantag baserade på vaccinationsstatus för resenärer utanför EU/EES. Regeringen bekräftade dock att den utvärderar möjligheten att undanta fler resenärer baserat på vaccinationsstatus i framtiden.

Den svenska inrikesministern Mikael Damberg sa att de vill genomföra ett sådant arrangemang för länder med vilka Sverige har nära relationer som Storbritannien och USA, “även om USA är mer komplext och många stater har väldigt olika regler.”

Trots denna lovande nyhet gav regeringen inget beräknat datum när vaccinerade resenärer från USA kan komma att besöka Sweden.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.