Swedish budget Will the government be able to pass its proposals

Sveriges oppositionspartier har lagt fram sina egna budgetmotioner den här veckan och startar processen som kommer att sluta med att Sveriges budget för 2022 röstas om i november. Minoritetsregeringen och den komplexa politiska situationen innebär att det är mycket oklart vad som kommer att hända då.

Moderatoriets talesperson för den ekonomiska politiken Elisabeth Svantesson sa att hennes ”mål” var att ett alternativ ska presenteras för regeringens. Budgetförslag-vilket kan leda till att centrum-vänsterregeringen behöver genomföra en höger-om-mitt-budget om den godkänns.

Detta hände tidigare 2018, då Moderaterna och Kristdemokraternas budgetförslag vann flest röster. Aven om Swedish Budget hade en centrum-vänsterregering vid den tiden. Det beror på att budgetröstningen ägde rum innan minoritetsregeringen hade lyckats bilda en allians med andra partier för att låta den styra.

Swedish budget Will the government be able to pass its proposals

Det gjorde det senare i form av den så kallade januariavtalet och kom överens om politiska punkter med tidigare oppositionsrivaler Center och Liberala partier.

Men nu är svensk politik tillbaka i en osäker position efter att januariavtalet officiellt kollapsade tidigare i år och Liberala partiet sa att det skulle driva en högerregering i valet 2022.

Det betyder att det inte är säkert att regeringens budgetförslag kommer att vinna tillräckligt med röster för att bli verklighet.

För att detta skulle ske skulle regeringen kräva stöd från både center- och vänsterpartierna, som är långt borta på det politiska spektrumet och har vägrat att arbeta tillsammans. Centerpartiet har mer gemensamt med högerpartierna om den ekonomiska politiken. Men har vägrat att ge Sverigedemokraterna inflytande genom att ställa sig bakom ett block som också omfattar det högerextrema partiet.

Inledningsvis sa representanter från både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att de inte driver ett högerbudgetalternativ som var fallet 2018. Om oppositionen inte lägger fram en alternativ budget har de också möjlighet att driva på ändringar av specifika delar av statsbudgeten.

Om det händer är en av de mest sannolika politikerna som ska tillämpas ”familjevecka”-ytterligare sex dagars betald ledighet för föräldrar till barn i skolåldern, vilket motsätts av såväl Centerpartiet som högeroppositionen.

De slog till med socialdemokratiskt-grönpartiets budget, som de sa “handlade mer om att lösa regeringspartiernas samarbetsproblem, än Swedish Budget samhällsproblem”. Några av högerns idéer inkluderar sänkta inkomstskatter, skrotning av en nyligen införd plastpåskatt och byggande av kärnkraft, men precis som till vänster finns det också områden av oenighet.

Will the government be able to pass its proposals

Till exempel är Sverigedemokraternas syn på pensioner och sjukpenning närmare mitten-vänsterregeringen än deras högerallierade. Både Centerpartiets och Vänsterpartiets röster kommer att vara avgörande hur som helst; om de röstar emot eller avstår från. Omröstningen om regeringens förslag är det osannolikt att dessa kommer att gå igenom. Ingen av dem har ännu bekräftat hur de kommer att rösta.

Något överraskande är skogsbruket en av de frågor som splittrar partierna: ”Stärkt äganderätt för skogsägare” var en av nyckelpunkterna i januariavtalet, något som går emot Miljöpartiets plattform. Så, vad händer om regeringens budget avslås? Statsminister Stefan Löfven har tidigare sagt att han skulle avgå om budgeten inte blev godkänd av riksdagen.

Du kan läsa: Sweden ekonomi krymper mycket mer än väntat när exporten

Sedan dess har han meddelat sin avsikt att avgå i alla fall, och hans efterträdare Magdalena Andersson är redo att ta på sig rollen i början av november. För närvarande finansminister, att misslyckas med att få regeringens budget att gå igenom skulle vara ett stort slag så tidigt i jobbet, men hon har ännu inte sagt vad hon skulle göra i detta scenario.

Men på tisdagen publicerade Moderatledaren Ulf Kristersson och Kristdemokraternas ledare Ebba Busch en gemensam krönika i Aftonbladet där de sa att de “påbörjar arbetet med att samla stöd i parlamentet för en annan budget”.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *