Internet älskar en osannolik framgångssaga, och när vi närmade oss det nya året kom en runt hörnet för att glädja oss med en enkel idé och ett kort spel för att spela ut det: Wordle, där du gissar ett ord på fem bokstäver på sex försöker, och sedan skratta och gråta med andra när du delar dina resultat och rutnätet som kartlägger dina försök.

Det är en frisk fläkt i teknikbranschen, som vi diskuterade med spelets skapare, Josh Wardle: ingen mobilapp. Endast ett ord var 24:e timme. Ingen annonsering. Ingen registrering krävs. Och du kan till och med spela det om din internetanslutning sjunker.

Men kanske, ännu mer förtjusande än själva spelet, är ursprungsberättelsen.

Den korta versionen är att brittisk uppvuxen New York-bo Josh Wardle, som brukade arbeta på Reddit och nu är mjukvaruingenjör på konstkollektivet Mschf i Brooklyn, ursprungligen byggde Wordle förra året åt sin partner, en ordpusselentusiast, för att de skulle kunna spela. tillsammans.

Genom att vara värd för den på en webbplats som han har haft i flera år som hem för sina andra kreativa ansträngningar (powerlanguage.co.uk, tillbaka från sin tid i England), delade Wardle nonchalant spelet med familjen. Sedan visade han den för några välplacerade vänner. Men viralitet, som vi vet, kräver inte mycket för att få rullning när stjärnorna är i linje. Det var på ett ögonblick som helvetet bröt löst.

Under loppet av veckor växte spelet från under 1 000 till 2 miljoner spelare.

“Vad jag byggde [i början] är spelet som alla spelar idag,” sa han i en intervju med TechCrunch. – Det var definitivt inte meningen när jag började.

Den snabba tillväxten har överraskat Wardle. På sitt dagliga jobb på Mschf – kollektivet känt för stunts som Lil Nas X:s kontroversiella “blodskor” – säger han att han ibland “går ner i kaninhålet” på Twitter och tittar på vad folk säger om hans skapelse.

Men Wardle är inte en impresario, inte heller vid denna tidpunkt särskilt entreprenöriell (vi menar det på ett bra sätt – han är bara naturlig i sitt förhållningssätt) och det leder till några oväntade resultat.

Folk har misstänkt, och vi har nu bekräftat, att Wardle har blivit kontaktad av investerare som vill ta Wordle till nästa nivå. (Sidenot: Wardles arbetsgivare Mschf stöds av VCs som Founders Fund. Så det kan vara en intressant mall för en riktning att gå. Eller inte.) Men Wardle försöker inte göra en vinst på Wordle.

“Jag vill inte att Wordle ska vara mitt heltidsjobb, men jag vill inte investera i det eller göra något av det. Jag är väldigt nöjd med var det är, säger Wardle till TechCrunch. “Jag tror att om [riskfinansiering] skulle hända, skulle det vara mer i sammanhanget av att vara en artist med en beskyddare eller något liknande.”

Medan Wardle funderar på vad han ska göra, om något alls, har hans skenande spel funnit massor av dragkraft med andra mindre hälsosamma typer: många utvecklare har börjat klona det, dra fördel av Wordles statiska plats på webben och bygga appar för att dra nytta av intressera.

Medan Wardle själv inte riktigt har haft mycket av en chans att överväga hur eller om han skulle försvara sin IP, har andra tagit upp hans sak, och nu verkar Apple ta ner Wordles klonappar oberoende av eventuella överklaganden från Wordles skapare.

Samtidigt, ironiskt nog, blir Wardle också anklagad för att ha stulit Wordle-konceptet från andra. Programledaren för Lingo, en spelshow i Storbritannien, har ropat ut offentligt om hur han inte har gett Lingo någon beröm, med tanke på att spelet “ser ut som vårt, fungerar som vårt, luktar som vårt och i princip är VÅRT.”

Men Wardle byggde inte spelet för pengar eller viral berömmelse. När du tänker på drivkraften för att göra Wordle, och hur få iterationer det har haft sedan dess, verkar allt detta sakna poängen.

“Jag känner mig smart när jag får en Wordle, även om jag gjorde spelet,” berättade Wardle. “Det handlar om resan, speciellt på dagar som idag där jag är riktigt stum och jag gillar att behöva tänka på det.” (Svaret den dagen vi pratade var “fråga”, vilket är helt perfekt.) “Det är svårt nog att det kommer att träffa, typ, den där känslan av prestation som känns bra.”

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.